05 Ekim, 2011

Découverte du vignoble

Keşifler için en güzel başlangıç haritalardır. Resmi bir bütün olarak görmek, parçalara ayırmayı ve gidilecek bölgeleri sıralamayı kolaylaştırır.
Bordeaux, 120,000 hektar ile Fransa'nın en geniş bağlarına sahip şehir. Değişken toprak yapısı ve mikro-iklimi ile kırmızı, beyaz, pembe, tatlı ve köpüklü şarap üretimine uygun bir potansiyele sahip.  Bu nedenle yılda ortalama 6 milyon hekto litre şarap üretiliyor. 
Kırmızı şaraplarda kullanılan üzüm çeşitlerine bakıldığında, güçlü bir alkole sahip, yumuşak ve yuvarlak şaraplar veren Merlot, Saint-Emilion bölgesinde baskın olan üzüm çeşitlerinden birisi. Zengin tanenli, derin, kompleks aromalı şaraplar veren Cabernet Sauvignon ise daha çok Médoc bölgesini temsil ediyor. Libourne bölgesinde yoğun olarak rastlanan Cabernet Franc ise güçlü alt aromalara sahip üzümlerden bir diğeri.
Beyaz şaraplarda kullanılan üzüm çeşitlerine baktığımızda, Sauvignon  Entre-Deux-Mers bölgesinin meyveli sek şarap veren ana üzümlerin başında geliyor. Sémillion ise, botrytis olarak bilinen asil küfü kullanarak zengin, altın rengi tatlı şaraplarda kullanılıyor.
Haritaya baktığımızda 5 ana bölge görüyoruz. Nehrin sol kıyısında, kuzey-batı bölgesinde Médoc bulunuyor. Médoc kelimesi, Latince'de 'in medio aquae'dan gelmekte, yani 'suyun ortasında' demekmiş. Napoleon Bonepart'ın isteğiyle hazırlanıp Bordeaux'nun en prestijli sınıflandırması olan 1855 klasifikasyonu, bir şato hariç (Graves bölgesinden Chateau Haut-Brion) tamamen Médoc bölgesindeki şatolardan oluşuyor. Bu nedenle önemli bölgelerden birisi olarak görülüyor.
Kuzeyde bulunan Blaye-Bourg bölgeleri ziyaretçilerin en sıcak karşılanacağı bölge olarak anlatılıyor. Küçük küçük taş evlerin bulunduğu alanda bağlar çoğunlukla nehri görüyor. Bölgeye özgü yemeklerin sunulduğu restoranlarda ise keyifle karın doyurmak mümkünmüş.
Doğu bölgesi Saint-Emilion, Pomerol ve Fronsac'dan oluşuyor. Dordogne nehrinin sağında bulunan bu alanda dünyaca ünlü şaraplar yapılıyor. Saint-Emilion, yalnızca mükemmel şaraplarıyla değil, aynı zamanda UNESCO tarafından dünya mirası kapsamına alınmasıyla da ünlü. Saint Emilion bölgesinde yer altında 200 km uzunluğunda şarapların yıllandırıldığı mahzenler olduğu söyleniyor. Pomerol alan olarak küçük olmasına rağmen bölgenin kilit noktalarından birisi. 
Güneydoğu'da iki deniz arası anlamına gelen Entre-Deux-Mers bulunuyor. İki nehrin sardığı bu bölge Bordeaux'nun en geniş bağlarına sahip. Canlı, meyvemsi kırmızı ve rozeler, genç içimli çeşitli sek beyazların yanında yarı-sek beyazlar ve tatlı şaraplar da üretiliyor. Bölge aynı zamanda orta çağa uzanan tarihiyle ve ünlü yazarlar Montaigne ve Mauriac'in ayak izleriyle de ilgi çekiyor.
Güneybatıda bulunan son bölge ise Graves. Bu bölge çok çeşitli ve prestijli şaraplarıyla öne çıkıyor. Kırmızıları çoğunlukla tam gövdeli ve güçlü, beyazları ise zarif ve hassas, tatlı şarapları ise oldukça yoğun.  Pessac-Leognan sek beyaz şarapların, Barsac ve Sauternes ise tatlı şarapların Bordeaux bağlarında sınıflandırmaya dahil olduğu tek bölge olarak geçiyor. Kısıtlı verimli uygulamasının bir kanıtı olarak, Sauternes bölgesinde bir omcadan yalnızca bir bardak şarap üretildiği söylenir.
Bordeaux'da bağlara arabasız gitmek biraz zor. Yaz dönemi otobüs seferleri sıklaşıyor ancak Eylül sonu gibi yalnızca tren seçeneği kalıyor. Seferler ise oldukça kısıtlı. Turist otobüsleri para tuzağı olmakla beraber bir çözüm yolu. Ben, erken bir saatte treni kullanıp, bölge içinde bisiklet kiralayarak dolaşmayı deneyeceğim. Yağmurlar başlamadan...